Als mens ben je gemaakt om te groeien. Letterlijk en figuurlijk. Geluk staat voor mij ook gelijk aan groei en voldoening. Voldoening in waar ik nu sta, wat ik mag doen, mag geven. Maar als ik over een jaar op exact dezelfde plek zou staan als nu, word ik niet erg blij. Ik wil ook blijven groeien in mijn kennis, vaardigheden en mindset. Hoe zit dat bij jou?
Grote kans dat jij ook op een bepaald vlak wil groeien. Of dat nu zakelijk of op persoonlijk vlak is. De mens is nu eenmaal gemaakt om te groeien.
Als je op een bepaald vlak gericht en sneller wil groeien, is het goed om je bewust te worden wáár jij dan vooral stappen kunt zetten. Of je nu meer klanten wil, meer social media volgers, beginnen met beleggen, beter worden in gitaar spelen of duurzamer wil leven, alles is samen te vatten in deze 5 gebieden van groei.
1. Kennis opdoen
Het eerste gebied van groei is kennis opdoen. Voor veel ondernemers is dit de meest gemakkelijke stap om te zetten. De boeken induiken over het onderwerp waar je meer over wil leren en je woordenschat uitbreiden, zodat je het onderwerp meer snapt en weet welke stappen je kunt nemen. Meer leren kun je op heel veel manieren doen, zoals boeken lezen, een cursus volgen, YouTube video’s kijken, blogs lezen, een podcast luisteren, iemand op social media volgen die fijne tips geeft of iemand in je omgeving vragen om tips.
Stel je wil meer omzet in je bedrijf realiseren, dan kun je meer gaan leren over verschillende verdienmodellen, sales, prijzen verhogen, etc. Zo ontdek je vanzelf een manier die jou aanspreekt en waar jij denkt het meeste in te kunnen groeien. Vervolgens kun je je weer in dat onderwerp verder verdiepen.

2. Actie ondernemen
De valkuil is om in het kennis opdoen te blijven hangen. Om constant nieuwe cursussen te gaan volgen en nóg meer te willen leren. Nog meer informatie in je op te nemen, omdat je het gevoel hebt dat je nog niet genoeg weet. Je wordt een cursusjunkie of boekenverslinder (ik ben hier ook hartstikke schuldig aan). En vervolgens heb je zóveel tips verzameld, dat je niet weet waar je moet beginnen. Terwijl actie ondernemen juist de belangrijkste stap is om een nieuwe gewoonte en groei je eigen te maken.
Als je het leren en doen meer met elkaar afwisselt en hetgeen je hebt geleerd zo snel mogelijk gaat toepassen, dán ga je echt groeien. Al doende leer je zoveel meer! Bij doen en experimenteren hoort ook ‘falen’, vallen en weer opstaan. Maar falen is pas echt falen als je stopt en er niets van leert. Op het moment dat je juist leert van de ‘mislukkingen’, je nieuwe dingen bedenkt en je acties finetuned, dán ben je juist aan het groeien. Je weet namelijk pas of iets écht werkt op het moment dat je het probeert. En niet te vergeten: het genoeg tijd geeft (bijvoorbeeld 100 dagen).
Tip 1: Om niet vast te komen zitten in het leerproces: Spreek met jezelf een maximale leertijd af en zet vervolgens een kleine stap. Bijvoorbeeld: ik ga maximaal 3 uur lang allerlei informatie opzoeken en daarna doe ik één kleine actie die mij 15 minuten kost.
Tip 2: Spreek een kleine actie met jezelf af die je dagelijks of wekelijks gaat doen en maak deze afspraak met jezelf op basis van tijd. Dus niet: ik wil elke week 1 blogartikel schrijven, maar: ik ga 3x per week een uur schrijven. Op die manier ervaar je veel meer voldoening en houd je het langer vol ;-)
3. Grip en overzicht krijgen, tracken
Een andere belangrijke stap voor groei is grip krijgen op de situatie. Allereerst wil je een goed overzicht krijgen van jouw huidige situatie, zodat je inzicht krijgt in wáár de verbetering of groei eigenlijk zit. Hoe staat het er nú voor?
Overzicht = inzicht
Stel je wil meer winst halen in je bedrijf. Ondertussen heb je niet echt scherp welke dienst of product het meeste oplevert, waar het geld precies naartoe gaat of wat je gemiddelde klantwaarde is. Hoe kan je dan de juiste kennis opdoen en acties inzetten om te groeien? Zonder genoeg inzicht is de kans dat je rondjes blijft rennen en er niet echt iets verandert heel groot. Dit is ook precies waarom ik een coaching traject altijd begin met een kick-off sessie waarbij we jouw bedrijf in kaart gaan brengen in een ‘business blauwdruk’.
Tip: Heb je geen idee wáár nu precies jouw groeimogelijkheden zitten of ren je voor je gevoel steeds maar rondjes? Zorg dan éérst voor overzicht!
Het andere voordeel van meer overzicht en inzicht creëren, is snel kunnen bijsturen. Je wil natuurlijk dat de acties die je doet, ook effect hebben. Als dat niet zo is, dan wil je daar snel achter komen, zodat je kan bijschaven of nieuwe acties kan bedenken. Tijd dus om bepaalde dingen te gaan tracken!
Tracken
Op gebied van tracken en grip krijgen, kun je veel kanten op. Denk aan: tijd bijhouden hoelang je met iets bezig bent, in- en uitgaven bijhouden, potjes aanmaken (Profit First), aantal website bezoekers, leads, social media volgers, YouTube kijkers etc bijhouden. En op persoonlijk vlak kun je denken aan: het aantal nummers dat je al kan spelen op de gitaar, kilo’s die je bent afgevallen of aangekomen, kilometers dat je nu aan een stuk door kan hardlopen, etc.

Maar let op! Trap niet in de valkuil van constant je cijfers checken. Als je té gericht bent op alleen maar cijfers en resultaten kan dat bevriezend werken. Net zoals constant naar de weegschaal staren je niet helpt met afvallen, gaat 3x per dag je omzet checken ook niet werken. Voel voor jezelf goed aan wanneer het tracken je helpt en motiveert of juist zorgt dat je vast komt te zitten. Spreek met jezelf af wanneer jij jouw cijfers checkt, bijvoorbeeld elke vrijdag middag. Werk de rest van de week lekker aan je acties en leermomenten en stuur zo nodig bij.
4. Jouw denk- en praatpatronen
Wat je zegt, ben je zelf… Jouw grootste vijand ben jij zelf. Jouw eigen gedachten. Hoe je denkt en praat tegen jezelf, maar ook tegen anderen creëert onbewust jouw waarheid. Wanneer jij van tevoren al denkt dat iets niet mogelijk is, dan begin je er niet aan, geef je eerder op of zet je je niet voor 100% in. Geloof je echter dat het wél mogelijk is, dat je nieuwe dingen kunt leren, vallen en opstaan, dan staat de wereld voor je open! Dat is precies wat er wordt bedoeld met ‘mindset is everything’.
Stel je wil eigenlijk wel beginnen met beleggen, maar ondertussen zeg je tegen iedereen: “Ach ik snap er niks van. Het is allemaal maar moeilijk. Alleen weggelegd voor belachelijk rijke mensen. Waarschijnlijk niks voor mij.” Voel je die negatieve energie er vanaf druipen? Je begint er waarschijnlijk nooit aan.

Hoe anders zou het zijn als je dit tegen jezelf zegt: “Beleggen lijkt me heel interessant. Ik ben mij erin aan het verdiepen en wil aan het einde van het jaar mijn eerste €1.000 belegt hebben.” Hoe anders is die energie! Daar krijg je zelf veel meer energie van én de mensen om je heen ook. Want in dat laatste voorbeeld is de kans veel groter dat je een interessant gesprek met iemand krijgt of fijne tips krijgt. En dan heb je gelijk weer wat kennis opgedaan ;-).
Tip: Schrijf eens op wat je allemaal doet, zegt en denkt tegen jezelf en anderen over het onderwerp waarin je wil groeien. En zet hier nieuwe, positieve dingen tegenover. Fijne affirmaties die je bijvoorbeeld elke ochtend tegen jezelf zegt, zoals: “Beleggen is voor iedereen. Ook met een klein budget kan je beginnen.” Op die manier ontwikkel je een meer ‘groei mindset’ en krijg je meer energie om nieuwe dingen te leren, te doen en vol te houden.
5. Onderbewuste overtuigingen
Hoe je praat tegen jezelf en anderen heeft vaak ook te maken met een diepere laag. Je onderbewuste overtuigingen. Dit zijn overtuigingen die je als kind hebt ontwikkeld en daarom diepe wortels in jou hebben. Het zijn bepaalde overtuigingen die je vroeger onbewust hebt meegekregen in je opvoeding, door gebeurtenissen en uit je omgeving.
Omdat het zo diep in je onderbewustzijn zit, kan meditatie, hypnose en visualisatie je helpen om deze overtuigingen naar boven te halen. Zodat je er vervolgens wat mee kan doen. Ook kan ik je aanraden minstens één keer in je leven een familieopstelling doen.
Wat mij persoonlijk ook heeft geholpen, is mij verdiepen in mijn Human Design. Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid met de overtuiging dat je hard moet werken voor je geld. Nu wéét ik wel dat dat niet waar is (genoeg kennis over ‘The four hour workweek‘ bijvoorbeeld) en ik sprak ook regelmatig uit dat ik lekker wilde wandelen onder werktijd. Toch deed ik het lange tijd niet. Doordat ik er achterkwam dat ik Projector ben (dat type is er vooral om te zien, minder om te doen), ging er ineens een knop om waardoor ik mijzelf wél meer rust gunde. (Binnenkort hier meer over!)
Tip: Heb je jouw diep gewortelde overtuigingen naar boven gehaald? Kijk dan eens of je om je heen feiten kan verzamelen die het tegendeel bewijzen. Heb je bijvoorbeeld een diepe overtuiging dat (meer) geld alleen maar gedoe oplevert? Zoek voorbeelden van mensen die prachtige dingen doen met veel geld (zoals Bill & Melinda Gates met hun foundation). Of denk aan een fijn moment toen je iemand op iets lekkers of leuks hebt getrakteerd en hoeveel plezier dat gaf.
Diepliggende overtuigingen gaan niet zomaar weg. Dus geef jezelf de tijd en ruimte om nieuwe overtuigingen hiervoor in de plaats te zetten.
Op welke gebieden is voor jou de meeste groei te behalen?
Wanneer je een nieuwe stap wilt zetten en een volgend doel wil bereiken, zit de groei altijd in één of meerdere van deze vijf gebieden. Misschien zit het bij jou wel helemaal goed qua kennis en mag je vooral actie gaan nemen en inzicht creëren. Of misschien ben je al heel goed op weg met het doen en tracken, maar is er iets in jou wat je toch tegenhoud (mindset & beperkte overtuigingen). Je zult merken dat je elke keer weer terugkomt bij deze 5 gebieden. Het is een constant proces waarbij je in elk gebied weer een volgende stap zet. Op het moment dat je iets nieuws leert, onderneem je weer actie, houd je dit bij en kom je misschien een nieuwe beperkte overtuiging tegen.
Door regelmatig bij jezelf in te checken en deze 5 gebieden even na te lopen, ontdek je sneller waar voor jou de echte bottleneck zit. Zodat je daar stappen in kan zetten en sneller jouw doelen en dromen behaalt.
En, op welk vlak zit voor jou nu de grootste groei denk je?

Een 100 dagen plan maken
Heb je ambitieuze doelen en dromen, maar weet je eigenlijk niet zo goed HOE je daar gaat komen? Mis je een stuk overzicht en een actieplan om het daadwerkelijk waar te maken?
Het 100 dagen plan helpt je om grip te krijgen jouw situatie, welke kleine stappen je kan nemen én om het ook echt te gaan doen. In de workshop pakken we vooral thema 1, 2 en 3 aan. Zodat jij na afloop een duidelijk plan hebt voor de komende 100 dagen en kan knallen! Zin om samen aan de slag te gaan? Lees hier meer over de workshop.