Wanneer je in je eentje of met een klein team werkt (die je inhuurt of in dienst hebt), doe jij super veel binnen jouw bedrijf. Je bent echt een manusje van alles: je beantwoordt bijvoorbeeld e-mails, ontwikkelt nieuwe producten en doet aan marketing. Tussendoor wil je verkopen en je huidige klanten natuurlijk ook nog tevreden houden. Je springt van hot naar her en hebt eigenlijk geen overzicht. Herken je dat? Dan is het tijd om even een stapje terug te doen en als chief executive officer (CEO) naar jouw bedrijf te gaan kijken.
Elk bedrijf, groot of klein, bestaat uit vaste onderdelen. Uit afdelingen. Waar een groot bedrijf op elke afdeling medewerkers heeft, doe jij dit grotendeels zelf. Om alle afdelingen goed te laten werken, is een goede samenwerking een aansturing nodig. En dat is precies waar jij als CEO in beeld komt.
Wat doet een CEO eigenlijk?
Per bedrijf kunnen de taken verschillen, maar in de basis heeft een CEO de volgende taken:
– Het bedrijf vertegenwoordigen
– Missie en visie vaststellen en de daarbij behorende strategie en doelen
– Verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van en richting geven aan de doelen en strategie
– Aansturen, coachen en beoordelen van personeel
– Controleren van budgetten
– De bedrijfsvoering analyseren en verbeteren
Wanneer je als ondernemer vooral in de uitvoering zit van jouw aanbod, marketing en sales, dan is er niemand die het allemaal aanstuurt en met elkaar laat samenwerken. Daar ben JIJ voor nodig!
Loop je ergens vast in de uitvoering? Bijvoorbeeld in je marketing: je weet niet zo goed wat je moet plaatsen, hoe je je doelgroep écht aanspreekt of hoeveel tijd je er in wilt steken en of dat het wel waard is? Grote kans dat je op CEO niveau geen helderheid hebt. Zonder heldere visie, strategie en doelen is het logisch dat jouw marketing geen richting heeft en je medewerker (jij dus) zomaar wat doet. Of je bevriest en doet uiteindelijk helemaal niets, omdat je geen helder doel voor ogen hebt en niet weet wat jouw acties kunnen of zouden moeten opleveren.
Als ondernemer wil je dus als CEO een duidelijke missie en visie hebben, een strategie hoe je die gaat verwezenlijken en doelen die je daaraan vast hangt. Zo kun je elke afdeling in jouw bedrijf een duidelijk doel geven. Je medewerkers (meestal jij) weten wat ze te doen staat en kunnen vanuit daar in de creatie en actiestand.

Hoe pak je dit nu aan?
Stap 1: Heb je nog geen duidelijke missie en visie? Nog niet echt een scherpe strategie? Begin dan daarmee. Wat heb jij de wereld te bieden, op welke manier doe jij dat (welk dienst of product) en voor wie is het? Durf te kiezen!
Stap 2: Maak een overzicht van de onderdelen/afdelingen die belangrijk zijn in jouw bedrijf. Google op ‘bedrijfsstructuur’ of ‘organisatiestructuur’ en je krijgt tig voorbeelden. Denk in ieder geval aan Marketing & Sales, Productie, Financiën en Team (ook al ben je in je eentje).
Stap 3: Vertaal jouw missie en visie naar doelen voor elke afdeling. Maak ze meetbaar, zodat je kan checken hoe het er voorstaat.
Gun jezelf bijvoorbeeld elk kwartaal een CEO dag waarbij je jouw visie en doelen voor je bedrijf bijstelt. Check daarna wekelijks in bij jouw ‘afdelingen’. Houd bij hoe het met de meetbare doelen en de uitvoering gaat, zodat je op tijd kan bijsturen als dat nodig is. Ga niet veel vaker dan één keer per week naar je cijfers kijken. Constant naar cijfers kijken, zorgt er namelijk niet voor dat ze veranderen. Check ze, beoordeel ze en plan je acties weer voor de komende week. Zo creëer je lange termijn focus, manage je wekelijks je productiviteit en doe je wat er écht toe doet in jouw bedrijf.
CEO strategie sessie
Vind je het lastig om daar zelf mee aan de slag te gaan? Wil je dit samen aanpakken, zodat jij meer vanuit overzicht, inzicht en focus kan ondernemen? Dan is de CEO strategie sessie iets voor jou!
Een fysieke dag waarop we samen naar de fundering van jouw business kijken. Een blauwdruk maken, de pijnlijke plekken opzoeken en vervolgens een strategie maken voor gezonde groei. Interesse? Stuur een mailtje naar hallo@rosanneboxum.nl om een vrijblijvend gesprek in te plannen.