Mijn 3 grootste lessen van het afgelopen half jaar (toen ik in een dip zat)

En toen was het al weer een half jaar stil op de podcast. Ook kwamen er weinig blogs van mijn hand. De eerste 4 afleveringen had ik er eind 2020 zo uit geknald, maar opeens voelde ik m niet meer. Shit. Mijn vlammetje was weg. Ik voelde me zó onrustig! Niet dat het allemaal mega slecht was, zeker niet. Sterker nog, ik heb in die tijd een mooie stap in omzet gemaakt. Maar ik voelde me vaak onrustig. Wat is er gebeurd en welke lessen heb ik hier uit geleerd? Dat vertel ik je in deze blog.

Liever luisteren? Luister hier de podcast op Apple, Google of Spotify.

Het begon allemaal vol vuur…

Eind vorig jaar zat ik er helemaal lekker in. Ik had een tof traject uitgedacht waarbij we zouden beginnen met 2 live dagen en daarna 3 maanden 1 op 1 verder. Had een mooie locatie geregeld, leuke sprekers, ik zag het al helemaal voor me. Maar opeens sloeg de twijfel toe.

Hotels waren tot dan toe eigenlijk altijd open gebleven ondanks de maatregelen, ook voor vergaderingen, dus ik dacht, dat zit wel goed. Totdat ook hotels dicht moesten met hun restaurant en zalen. Op dat moment had ik ook nog niet genoeg aanmeldingen om de live dag in deze vorm door te kunnen laten gaan en opeens begon ik aan van alles te twijfelen.

Moet ik nog doorgaan en gewoon door deze ongemakkelijkheid heen? Datum verplaatsen? Helemaal stoppen? In andere vorm doorgaan?

A big leap

En hoewel ik helemaal voor ben om grootse stappen te blijven zetten, zie ik achteraf dat het een te grote stap voor mij is geweest. Waardoor ik bij het kleinste ding wat tegen zat, in paniek raakte. Dat is niet wat je wil. Iets mag wel spannend zijn. Een beetje groeipijn is goed. Maar het was eigenlijk geen logische stap vanuit waar ik stond. 

Ik had helemaal nog niet zó veel warme contacten om de groep te vullen. De lancering ik het echt heel anders mogen aanpakken. Veel meer aandacht voor de opwarm fase. Ik kan mezelf echt wel voor m’n kop slaan dat ik dacht het wel even zo hup te lanceren. Terwijl ik nog niet zo heel lang dit tweede bedrijf was gestart. Als marketeer had ik beter moeten weten. Maar hé bij jezelf heb je altijd blinde vlekken 😉

De eerste les: grootse dromen, kleine stappen

Al met al is mijn les hieruit: dat wat je uiteindelijk écht wil gaan doen, daar hoef je niet mee te beginnen. Het lijkt mij nog steeds onwijs tof om zo’n groepstraject te doen, maar ik wil eerst nog véél meer mensen 1:1 helpen. Mijn doelgroep nóg beter leren kennen, een groter warm netwerk opbouwen en reviews verzamelen. Alle ingrediënten verzamelen voordat ik opnieuw ga koken zeg maar 😉

Ik raad jou dus ook aan om goed te kijken: wat heb ik écht allemaal nodig om een bepaald aanbod te gaan lanceren. Waar sta je nu, waar wil je heen en welke stappen zijn daar voor nodig? Moet je al die stappen nú direct zetten?

Waar ik wél blij mee was, is dat ik net als met al mijn andere lanceringen, heel snel de marketing en sales in ben gedoken. De grote lijnen stonden, maar verder had ik nog niets gemaakt. Dat zou komen als ik genoeg had verkocht. Uiteindelijk heb ik het programma daarom gemakkelijk kunnen omgooien naar een traject dat helemaal 1:1 was en kon ik het gewoon zo door laten gaan.

Rosanne Boxum

Human Design

Ook was ik in die tijd heel erg bezig met Human Design. Ik vond het een geweldige tool om je bepaald inzicht en rust te geven. Human Design slaat heel mooi een brug tussen ons verlangen om alles rationeel te willen verklaren en het besef dat er ook een aantal dingen zijn die wij als mens nog niet kunnen meten en begrijpen. Maar ik zag ook steeds meer om me heen dat het een beetje misbruikt werd.

Wat is het eigenlijk?

Voor als je niet weet wat Human Design is, even heel kort, het is een soort blauwdruk van jouw eigen leven. Het is een systeem wat gevormd is uit verschillende wetenschappelijke stromingen zoals kwantummechanica en systemen zoals de astrologie en chakraleer. Daar komt dat een design uit. Daaruit kan je halen welk type jij bent, 

hoe jij het beste keuzes kunt maken en welke strategie het beste bij jouw leven past. Dat kan je heel goed helpen om meer rust te ervaren. Voor mij was het echt een soort feest van herkenning. Vanuit daar is het veel fijner ondernemen. Het kan op een praktische manier stem geven aan hetgeen binnenin je. 

Maar ik hoorde ook steeds vaker om me heen dat mensen het als een soort excuus gingen gebruiken. In ben bijvoorbeeld Projector en die hebben de strategie om te wachten op de uitnodiging van een ander. Dat kan je als excuus gebruiken om lekker achterin de stoel te gaan zitten, niks doen en vervolgens klagen dat je geen uitnodiging krijgt. Maar ja… zo werkt het leven niet.

Of bijvoorbeeld voor het type Generator is de strategie om te reageren en dus niet zelf het initiatief te nemen. Als je vervolgens heel passief gaat zitten wachten op het teken waar je op mag reageren… tja, dan kan je waarschijnlijk heel lang wachten.

Niemand aanspreken

Human Design was toen mij methode waarmee ik me specialiseerde. Toen ik dat meer naar de achtergrond ging schuiven, bleef er een super algemene coach van mij over. Ik had niet echt een scherpe doelgroep en dus voelden weinig mensen zich écht aangesproken.

Het bleef knagen in mijn hoofd. Ik wist dat ik mijn doelgroep scherper moest kiezen, maar ergens vond ook ik dat toch best spannend. En ja wát kies ik dan? Zo heb ik echt 4 maanden lang in een soort niemandsland gezeten. Ik wist dat ik een keuze moest maken, maar wist niet goed welke. En dat hield me ook steeds tegen om content te maken. Helaas kon mijn coach me ook niet echt door die keuze helpen en kabbelde het allemaal een beetje voort.

Ondanks alles, toch…

Niet dat het allemaal mega slecht was, zeker niet. Sterker nog, ik heb in die tijd mijn eerste €7000 omzet gehaald. Ik heb ook zeker niet niets gedaan. En gelukkig zat ik nog steeds bomvol energie voor mijn coachées en hebben zijn mooie stappen weten te zetten. Maar ik voelde me vaak onrustig. Gelukkig kwam daar een heel fijn groeps coaching programma van Deisy Amelsbeek om de hoek kijken welke mij onwijs heeft geholpen.

Les 2: scherpe keuzes maken

Mijn les uit dit alles? Als het niet stroomt, is er een keuze die je aan het uitstellen bent. Een scherpere keuze voor je doelgroep, een keuze om gewoon te gaan. Als ik aan het begin van die 4 maanden al een keuze had gemaakt, dan stond ik nu op een heel andere plek. Misschien was die keuze niet direct de juiste, maar dan was ik daar vanzelf wel achter gekomen. En dan had ik weer opnieuw kunnen kiezen. 

Het hele leven is uiteindelijk ook een experiment. Je weet nooit 100% van tevoren of je de juiste keuze maakt. Op DIT moment doe je wat je nu het beste lijkt. En dat is genoeg. In beweging blijven is het aller belangrijkste!

Les 3: écht tijd en rust nemen

De derde les die ik afgelopen half jaar heb geleerd, is om mezelf écht nog meer rust en tijd te gunnen. En dat voelt misschien tegenstrijdig met het in beweging blijven en keuzes blijven maken. Maar hear me out. Uiteindelijk had ik in die 4 maanden prima een weekje helemaal vrij kunnen nemen. Of zelfs 2. Toch zat ik bijna elke dag wel achter de computer. Ik was mijn tijd aan het volstoppen met dingen die er niet echt toe deden. Ik dobberde tussen geen keuze willen of durven maken in m’n bedrijf, maar durfde ook niet helemaal vrij te nemen op een paar daagjes na.

Als ik hier een advies voor mijzelf uit mag halen, is het dit: kies. Kies om iets te doen en ga er helemaal voor, óf kies volledig voor het niets doen en stop met je daar schuldig over voelen. In beweging blijven kan ook prima een dag of week niets doen zijn. Maar alleen als je daar bewust voor kiest en jezelf niet afrekent voor je eigen keuze. Anders blijf je in die neerwaartse spiraal zitten.

Weer on fire dankzij…

Maar zoals ik al zei, dankzij Deisy ben ik weer helemaal on fire. Ik heb keuzes durven maken in mijn business waardoor ik weer in beweging kon komen. En ook moet ik wat credits geven aan mijn persoonlijke coach Klementine. Zij liet mij heel mooi inzien en voelen waar het precies mis ging en welke stappen ik in mijn mindset kon nemen.

En nu ik weer helemaal on fire ben, werd het ook weer hoog tijd om de podcast op te pakken. Eerst dacht ik nog… ik ga de oude afleveringen verwijderen en weer helemaal opnieuw beginnen. Ze passen namelijk niet helemaal meer 100% bij wat ik wil uitstralen. Maar er staan nog wel steeds heel waardevolle dingen in. En het is ook weer niet totaal wat anders. Dus ik laat ze lekker staan. Zodat je ook kan zien… ik begin ook maar gewoon ergens en groei onderweg. Toen die keuze gemaakt en daar mag ik ook gewoon achterstaan. It’s all good. 

Ben jij ook al een tijdje wat aan het aanmodderen? Kom je voor je gevoel niet echt vooruit? Bedenk dan eens of niet te grote stappen in je hoofd aan het zetten bent. Sta je op punt 3 en heb je geen idee hoe je bij punt 10 moet komen? Hoeft ook niet. Eén stap naar 4 is nu goed genoeg.

Hak die knoop door, maak die keuze die je al een tijdje in de weg staat. En als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, durf er dan ook volop voor te gaan. Je kan altijd weer opnieuw kiezen.

Strategie sessie

Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Vraag dan om hulp. Van je business buddy, coach als je die hebt, of aan mij. In een gratis strategie sessie help ik je graag verder. Je boek jouw plekje gemakkelijk op deze pagina.

Plaats een reactie