Wat is Human Design?

Ik zou willen dat er een soort handleiding was van mijzelf. Heb jij dat wel eens gedacht? Dan is Human Design echt iets voor jou! Laat me je meer vertellen over wat Human Design is en waarom het een super waardevolle tool is om te gebruiken in jouw leven en onderneming.

Luister je liever? Je kunt deze blog ook als podcast luisteren! Aflevering #2 – Liefdevolle marketing

Is alles maakbaar?

Ik geloof dat je heel ver kunt komen als je duidelijke doelen stelt, vertrouwen heb dat je die doelen ook daadwerkelijk kunt behalen en daarvoor ook de nodige stappen durft te nemen. Maar ik geloof ook dat niet álles is maakbaar in het leven als je maar hard genoeg werkt. Ik ben ervan overtuigd dat het vooral belangrijk is dat je de juiste keuzes leert maken die bij JOU passen. 

Wie ben ik, wat is mijn purpose?

Maar veel mensen vinden dát nu precies het lastigste in het leven. Je eigen pad kiezen, je eigen keuzes maken. Ik hoor vaak dezelfde vragen voorbij komen, zoals: Wie ben ik? Wat is mijn passie, mijn purpose? Hoe weet je nu of dit de juiste keuze is? Hoe weet ik nou wat bij mij past? In onze maatschappij leren we nu vooral heel veel ons ratio te gebruiken. Terwijl we de antwoorden niet in ons denken gaan vinden, maar juist in ons lichaam, in ons gevoel.

Ratio verus spiritueel

Human Design slaat heel mooi een brug tussen ons verlangen om alles rationeel te willen verklaren en het besef dat er ook een aantal dingen zijn die wij nog niet kunnen meten en begrijpen. Het systeem laat ons juist op een wetenschappelijke, rationele manier zien dat er een bepaalde energie is die ons beïnvloedt. Het spreekt de taal van ons denken, maar vraagt ons juist om meer naar ons lichaam te luisteren en te gaan voelen.

Dat wil niet zeggen dat je nergens meer invloed op hebt en je je als slachtoffer moet gedragen. En je bij alles wat een beetje tegenzit maar zegt: Tja zo ben ik nu eenmaal, ik kan er niets aan doen. Nee, Human Design maakt je juist bewust van bepaalde factoren die ons beïnvloeden en geeft je de kans deze op een positieve manier om te zetten. En juist vóór jou te laten werken.

Blauwdruk

Human Design geeft je een soort blauwdruk van jouw eigen leven. Door te kijken naar jouw unieke design, leer je hoe jij het beste keuzes kunt maken en welke strategie het beste bij jouw leven past. Zodat je veel meer rust gaat ervaren en vanuit daar kunt ondernemen. Het geeft op een heel praktische manier stem aan hetgeen binnenin je. Door het te koppelen aan business en je marketing strategie ontstaat het recept voor een succesvolle onderneming.

Wat is Human Design nu precies?

Het is een systeem wat gevormd is uit verschillende wetenschappelijke stromingen zoals kwantummechanica, biochemie en sterrenkunde en verschillende systemen zoals de astrologie en chakraleer. En het is nog vrij nieuw. Het systeem is geïntroduceerd eind 20e eeuw door Robert Alan Krakower, een Canadese ondernemer. Die zichzelf daarna Ra Uru Hu noemde.

Het systeem gaat er vanuit dat er 5 types mensen zijn: Manifestor, Generator, Manifesting Generator, Projector en Reflector. Soms hoor je misschien iets over 4 types, omdat Generator en Manifesting Generator soms ook samengenomen wordt. Het type Manifesting Generator is een subtype van Generator. Elk type heeft zijn eigen voordelen, sterke kanten en valkuilen. Om die verschillen en eigenschappen van die types uit te leggen, neem ik je mee in een metafoor.

De verschillende types

Manifestor

Stel we kijken naar het bouwen van een nieuw droomhuis. Er moet dan iemand zijn die zegt: Ooh ik heb zo’n vet idee! Laten we een droomhuis bouwen met zwembad een veranda enzovoorts. Het is een Manifestor die dit initiatief neemt. Ongeveer 8% van de samenleving is Manifestor. Zij zijn hier om impact te hebben op anderen. De firestarters. Zij kunnen zorgen voor transformatie.

(Manifesting) Generator

Om dat droomhuis ook daadwerkelijk neer te zetten (vooral af te maken), zijn er Generators nodig. Zij zijn degene die heel goed kunnen uitvoeren. Ze zijn de specialisten van de samenleving. In dit geval bijvoorbeeld een stukadoor. Generators hebben van nature veel energie en kunnen harde werkers zijn. Mits ze doen wat ze echt leuk vinden. Manifesting Generators zijn in de basis Generators en kunnen ook goed uitvoeren. Maar ze zijn vaak gespecialiseerd in meerdere dingen. Denk bijvoorbeeld aan een klusjesman die helpt bij het bouwen van de badkamer, maar ook in de tuin. Ongeveer 70% van de samenleving is Generator of Manifesting Generator.

Projector

Dan is er ook iemand nodig die het gehele project overziet als soort aannemer. Dat is de Projector. 20% van de wereldbevolking is Projector. Zij zijn hier minder om te doen en meer om te zien. Zij hebben snel inzicht in situaties en kunnen hun wijsheid juist het beste inzetten door een soort gids te zijn voor anderen.

Reflector

Tot slot hebben we dan nog de Reflector. Slechts 2% van de bevolking is Reflector. Zij hebben de kracht om een spiegel te zijn voor anderen. Bij het bouwproject is de Reflector degene die checkt of iedereen zich nog fijn voelt en op hun plek zit. Reflectors kunnen van buitenaf op een neutrale manier laten zien wat zich binnen een groep afspeelt.

Dit is heel kort door de bocht wat de verschillende types inhouden. Binnen één type heb je echter weer een heleboel variaties wat jou uniek maakt. Het wil dus niet zeggen dat je als Generator geen coach kunt zijn of als Projector nooit zelf iets kunt doen. Maar bij elk type hoort wel een soort basis strategie die je het beste kunnen volgen.

Jouw strategie

De strategie voor Manifestors is om te informeren. Dat betekent dat het belangrijk is om je omgeving op de hoogte te stellen van wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Je kunt initiatief nemen en zelf dingen opstarten, maar neem hierin je omgeving mee.

Voor Generators is de strategie om re reageren. Dat betekent dat je het beste niet zelf het initiatief kunt nemen, maar juist reageert op iets wat om je heen gebeurt. Of op een vraag of voorstel van iemand anders.

Voor Manifesting Generators geldt hetzelfde als voor Generators. Eerst is het belangrijk om dingen te doen vanuit een reactie op je omgeving. Als je vanuit daar dingen wil initiëren, is het belangrijk om anderen te informeren.

De strategie voor Projectors is wachten op de uitnodiging. Als Projector is het belangrijk dat je uitgenodigd wordt door je omgeving. Voordat je jouw kennis en inzichten kunt delen, is het dus belangrijk dat je uitgenodigd wordt door de ander.

En de strategie voor Reflectors is om 28 dagen te wachten. Een Reflector heeft alle 9 centra van Human Design open. Dat betekent dat hij of zij heel gemakkelijk geconditioneerd kan worden en energie van de omgeving opneemt. Het is daarom goed om te wachten met het maken van belangrijke beslissingen, zodat je beter kunt voelen wat jijzelf echt wil.

De strategie is slechts een klein onderdeel van Human Design, maar het kan je al heel veel helpen om veel meer rust te ervaren in je leven. Als je bijvoorbeeld Generator bent, experimenteer dan eens met het beter luisteren naar je omgeving en daar op reageren. En minder zelf te gaan initiëren.

Human Design = experimenteren

Experimenteren is ook precies wat Human Design vraagt. Het is geen toverformule, maar meer een soort blauwdruk waar je mee kunt experimenteren. Het gaat er om dat je de kennis onderzoekt en toepast in je leven en kijkt, maar vooral voelt of het klopt. Als je meer vanuit jouw design en bijbehorende strategie gaat ondernemen, dan ga je veel meer rust ervaren. En kun je stappen zetten vanuit flow. Dat is ook precies waarom ik Human Design gebruik in mijn coaching trajecten.

Jouw eigen chart opvragen

Aan de hand van jouw geboorde datum en exacte tijd kun je jouw eigen Human Design chart opvragen via www.mybodygraph.com. Kies voor het tweede tabblad ‘MyBodyGraphs’. Voor het beste overzicht bekijk je dit op je computer! Op mobiel ziet het er een beetje als een doolhof uit 😉

Weet je jouw exacte geboortetijd niet? Dan kun je ook even spelen met diverse tijden. Als je bijvoorbeeld weet dat je rond 19.00 uur geboren bent, kun je 18.55, 19.00 en 19.05 eens invoeren en kijken wat de verschillen zijn. In ieder geval jouw type en autoriteit zal hoogstwaarschijnlijk hetzelfde zijn. En dat is een fijne basis om mee te beginnen!

Wil jij nu ook met jouw business en marketing aan de slag vanuit Human Design? Zodat het veel meer past bij jou en je meer vanuit rust en vertrouwen kunt ondernemen? Stuur dan een e-mail naar hallo@rosanneboxum.nl en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Plaats een reactie