Iets waar je als ondernemer eigenlijk niet omheen kan: doelen stellen. De een roept dat je scherpe omzet doelen moet stellen, de ander is heilig overtuigd van de werking van visionboards en weer iemand anders stelt liever geen doelen, omdat dat de flow zou tegenhouden. Maar je mist dan uiteindelijk de essentie, de onderliggende gedachte van doelen stellen. En dat is waar het vaak misgaat. Waar ik liever naar kijk, is de theorie áchter doelen stellen. Want als je die begrijpt en gaat toepassen op een manier die bij jou past… zorgt dat voor meer resultaten en voldoening aan het einde van je dag.
Liever luisteren? Ik heb ook een podcast gemaakt waarin dezelfde 3 stappen aanbod komen als in deze blog. Je luistert m hier: Aflevering 016 - Zo haal je jouw doelen wél: 3 stappen
Essentie van doelen stellen
Van nature zijn we gemaakt om te groeien. We willen altijd verder en steeds meer. Maar als je niet echt helder hebt waarin en waar naartoe je wil groeien, dan is het op dagelijkse basis lastiger om keuzes te maken. Je hebt sneller last van besluiteloosheid. Of je bent wel aan het werk, maar hebt het gevoel dat je niet echt verder lijkt te komen. Je voelt weinig voldoening.
Wanneer je groeit, voel je je vaak ook veel gelukkiger. Doelen stellen helpt je bij die groei. Het geeft je een framework om keuzes te maken waardoor je groeit. De essentie van doelen stellen is dus om je gelukkiger en meer voldaan te voelen. Wat mij betreft staat geluk daarom ook gelijk aan groei. Op het moment dat het doelen stellen of werken aan je doelen jou niet gelukkig maakt, dan is er niets mis met doelen stellen op zich, maar de manier waaróp je dat doet. Dat is een essentieel verschil.
Soorten doelen
Waar het vaak misgaat, is dat veel ondernemers blijven hangen in maar één soort doel: het einddoel / resultaatdoel. Je hebt misschien een mooi einddoel voor 1 jaar in je hoofd, een resultaat waar je naartoe wil. Maar heb je ook voor jouzelf duidelijk WAAROM je dat wilt? Welke ingrediënten daarvoor nodig zijn (strategische doelen), wie of wat je nodig hebt én wat je daadwerkelijk gaat DOEN om daar te komen (proces doelen)? En passen die acties vervolgens ook wel echt in jouw planning? En maak je er tijd voor om te werken aan jouw groei? Tijd om even in te zoomen op de verschillende soorten doelen.
1. Resultaatdoel
Stel je wil 10k omzet per maand. Zo’n doel die je overal om je oren krijgt. Het is een heel mooi doel op zich, maar is het echt JOUW doel? Jouw droom? Waarom wil jij 10k omzet? En hoe is die omzet opgebouwd? Welk deel is bijvoorbeeld dan winst? En waarom wil je zoveel winst? Wat ga je er dan mee doen? Waarom vind je dat belangrijk? Maak zo’n doel zo persoonlijk mogelijk, zodat je elke keer jezelf kan herinneren aan waarom je dit alles ook al weer doet. Zodat je echt de motivatie hebt om aan dit doel te werken.
Onderweg naar jouw doel zit er namelijk altijd wel iets tegen. Of het nu je eigen beperkte overtuigingen zijn of een tegenvaller van buitenaf. Zonder échte interne motivatie is de kans groot dat je gaat verslappen. Dus jouw doel en why uitschrijven is een mega belangrijke eerste stap. Een visionboard kan je helpen om jouw dromen écht voor je te zien en die interne motivatie hoog te houden.

2. Strategische doelen
De tweede stap is dit doel opknippen in kleine stappen. Je resultaatdoel is namelijk een grote stap waar je niet ineens komt. Als je alleen focust op het resultaatdoel en elke keer ziet dat je er nog niet bent, krijg je snel negatieve gedachtes. Het zorgt er voor dat je afhaakt. En dat wil je natuurlijk niet. Daarom heb je ook strategische doelen nodig.
Dit zijn de bouwstenen van jouw resultaat doel. Wat denk je nodig te hebben om het resultaatdoel te behalen? Bijvoorbeeld een aantal volgers, inschrijvingen op je nieuwsbrief, 10 klantgesprekken hebben. Het zijn een soort tussentijdse meetpunten om te zien hoe ver je al bent. Vanuit hier is het veel gemakkelijker om tot actie over te gaan: procesdoelen.
3. Procesdoel
Het behalen van je strategische doelen zijn nog steeds voor een groot deel afhankelijk van anderen. Daarom wil je deze nog verder uitzetten in procesdoelen. Dat zijn kleine acties die naar het strategische doel leiden en uiteindelijk naar het resultaatdoel. Om bijvoorbeeld die 10 klantgesprekken te krijgen, kun je als doel stellen dat je elke dag één iemand een uitnodiging doet. Om meer volgers te krijgen, post je bijvoorbeeld 3 keer per week en reageer je elke dag op minimaal 3 potentiële klanten, etc. Maak deze doelen wel realistisch. Welke dingen kan én wil jij doen om jouw doelen te halen? Hoe past dit in jouw planning?
Procesdoelen zijn kleine to do’s waarbij jij helemaal, 100% in controle bent. Dit is dan ook het ENIGE waar jij jezelf op zou mogen afrekenen. Als jij gewerkt hebt aan jouw procesdoelen, dan weet je dat die strategische doelen en jouw resultaatdoel straks als logisch gevolg vanzelf komen.
Heb je jouw resultaatdoel niet gehaald? Balen! Heb je wel alle procesdoelen die je met jezelf hebt afgesproken zo goed als gedaan? En het ook wat tijd gegeven (bijvoorbeeld minimaal 100 dagen)? Dan is het tijd om te evalueren of je het beter anders aan kan pakken. Je procesdoelen grotendeels niet gedaan? Dan is het niet zo gek dat je je doel niet hebt gehaald toch? Tijd om je acties realistischer te plannen, bij te sturen en opnieuw je doelen te stellen.
Psst. benieuwd welke (proces)doelen ik heb? Ik vertel je er alles over in het Behind The Scenes verslag.
Accountability
Je doelen op de juiste manier formuleren en inplannen is een ding. Je er vervolgens aan houden is de volgende uitdaging. Hoe serieus ga jij om met de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt? Luister je goed naar je gevoel en gun je jezelf af en toe een off-dag? Of is het toch stiekem jouw angst die je vaak aan het woord laat? Onthoudt: het gaat niet om de dagen, maar om het nieuwe patroon dat je jezelf aanleert.
Kijk of je jouw doelen met iemand kan delen die jouw accountable houdt. Bijvoorbeeld met een businessbuddy of coach. Het is heel normaal dat je soms je motivatie of energie verliest, dat je even niet weet wat je moet doet. Dan is het super fijn als je iemand hebt waar je op terug kunt vallen, die de bullshit er uithaalt en jou weer nieuwe energie geeft.
100 dagen plan
Geduld, commitment en vertrouwen is onwijs belangrijk om je doelen te halen. De sleutel hiervoor is het opbouwen van gewoontes. Gewoontes om op dagelijkse basis te werken aan je doelen. Elke dag een klein beetje. In het 1:1 mentor traject maak je daarom altijd een 100 dagen plan. Een plan wat jou helpt om 3 maanden lang focus te houden, dagelijks kleine stappen te zetten en je motivatie vast te houden.
Samenwerken aan jouw doelen en een 100 dagen plan maken? Stuur een e-mail naar hallo@rosanneboxum.nl of DM op Instagram @rosanneboxum en dan plannen we een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit je te spreken!